Skivminnen

Vi frågade på Popstads facebooksida vilken som var din första CD-skiva. Som ni kanske anar så är frågan ställd för att vi vill åt just den där brytpunkten mellan CD och LP i början på 90-talet. Det är intressant vad som hände med skivmarknaden just då, med lyssnandet och hur den digitala utvecklingen drog igång på allvar några år efter CD-skivan. Det är fantastiskt roligt att läsa om alla minnen som dyker upp i tråden. Kul också att så många vittnar om att de köpte skivor innan de hade spelare!

Vi skulle också vilja veta mer kring hur det såg ut i butikerna, särskilt från den här tiden.

Har du bilder från en skivbutik?

Ladda gärna upp på facebook! Om du inte själva kan scanna, är du så klart välkomna att komma med bilderna direkt till oss på Kulturen, så tar vi gladeligen emot dem.

Ni som har jobbat i skivbutik – vad minns ni från den här tiden?

Och alla som handlade skivor – hur minns ni att det såg ut?

Här är listan på ”första CD-skivan”

 • På cd? George Thorogood & the Destroyers.
 • Eggstone ”In San Diego” 1992, nästan ett år innan jag ens skaffat CD-spelare… försökte hålla emot ett tag där…
 • Barbed Wire Kisses (The Jesus and Mary Chain), inköpt på Folk å Rock (på Bantorget).
 • Höll ut och vägrade CD till 1992 då jag kapitulerade och köpte Matthew Sweet ”Girlfriend” och This Perfect Day ”Rubber Soul”. Då jag låg i Lund köpte jag en ny stereoanläggning med bland annat CD-spelare på en radio- och TV-affär (vad hette den?) vid Bankgatan i höjd med busstorget. Första LPn var för övrigt ”Arrival” med ABBA. Fick den i julklapp 1976.
 • Jag köpte en massa cd-skivor innan jag köpt en spelare. Jag tror de två första skivorna var med franska les Satellites på Gleerups som jag sett på Smålands någon vecka innan. En av dem heter Pieds Orange musiken är väl någon blandning av pu…Visa mer
 • ‎@Magnus radioaffären hette Histrup. Jag var där och tittade när jag skulle köpa cd-spelare men köpte slutligen den på Hifiklubben.
 • ‎”lili & sussie-dance romance” och ”new kids on the block-step by step” köptes efter lång tid fingrandes på de andra skivorna i domushusets skivbutik kring 1990. mamma var med och betalade. valet av skivor är inte ett dugg pinsamt idag… observera att jag då endast var kring 11 år gammal!! 🙂
 • CD: Deep Purple – Made In Europe :S
 • The Pogues, Rum Sodomy & The Lash (inte ny vid tillfället, tror det var 1991)
 • R:E.M: Green eller möjligtvis Syd Barretts första.
 • MADONNA: LIKE A VIRGIN!!!
 • Hösten -91 gick jag hemma och var mammaledig. Då åkte jag och köpte en bärbar CD-spelare och tre CD-skivor: Nevermind med Nirvana, Metallica’s Black Album och Guns & Roses’ den där med You Could Be Mine. Smells Like Teen Spirit, Enter Sandm…Visa mer
 • The best of elvis costello and the attractions. Ca 1988.
 • Nowhere med Ride…1990, tror jag. Jag var en mycket motvillig cd-användare. Och lyssnar fortfarande nästan mer på vinyl!
 • Fick två på samma gång Roxettes Joyride och Iza (Izabella Scorupco debut) 1990.
 • Det var faktiskt Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band … inköpt på FolkåRock … den andra var en Van Morrison – Poetic Champions Compose . Året var 1987.
 • World in My eyes-maxi-ep med Depeche, och/eller nästan samtidigt ”Reproduction” med Human League (för att få ”Being boiled” på cd). Nästan samtidigt: ”The mix” av Kraftwerk. Ca 90-91 alltihop. ”world in My eyes” var nog först! Ca vt 91.
 • Pink Floyds ’A Momentary Lapse of Reason’, inte för att den var värst bra, men för att kunna höra introt med ljudet av någon som ror en eka i stereo på högsta volym utan skivknaster!
 • Låg i lumpen 90 & beställde 4 Hanoi Rocks cd’s från Japan. Kom 5 minuter senare på att jag faktiskt inte hade någon spelare :/
 • Jag önskar att jag kunde säga att det var nåt coolt, men när jag till slut gav upp digitalmotståndet 1991 hade DN:s Nils Hansson i ett uppenbart anfall av sinnesförvirring beskrivit både Sailing the Seas of Cheese med Primus och Burning Time med Last Crack som fräcka, nyskapande och svinbra. Jag köpte båda och ansträngde mig i säkert en vecka att försöka lära mig uppskatta progmetal av tveksamt snitt. Gick åt helvete.
 • Stevie Wonders Talking Book. Minns att jag flera veckor bara hade den. Det var en fantastik känsla – att bara ha en enda skiva! Minns inte vilken som följde sen, men en liten detalj: Senare bytte jag uta alla plast cd-fodral mot tunna plast cd-fodral mot tunna plastfickor. Den enda jag inte bytt ut är Talking Book. Måste bara ha kvar det i den fula originalfodralet. Sen fick jag ett återfall och handlade Prince Diamonds and Pearls på dubbel-LP. Minns att jag gick hem med den att det där var antagligen mitt sista LP-köp.
 • Sgt Peppers Lonely Heartclub Band, att spela på min Sony Walkman-cdspelare.
 • Marvin Gayes ”Sexual Healing”, inköpt på Videokrubban vid Katte hösten 1987. Prefab Sprouts ”From Langley Park To Memphis” var nog den första jag inte redan hade på vinyl.
 • Bruce Springsteen ”Born to Run” inköpt i Tokyo 1986
 • Cd-skiva kan jag inte komma ihåg alls. Men mina första LP-skivor glömmer jag aldrig. Och de första Lp-skivorna var; Elton Johns Goodbye Yellow Brick Road och Sweet Desolation Boulevard.
 • Tyvärr så är ju CD’s bara kassettband med bättre ljud. Det är ju trots allt så att om man pratar om en ”platta” så är det vinyl man syftar på. Medvetet eller omedvetet. & vem fan vill betala för en ”nerladdning”? Ge mig riktiga plattor 7 dar i veckan!
 • Första LP:n köpt för egna pengar var Depeche Modes Construction time again.
 • Första vinylen jag köpte själv var en 7″a med Magnus Johansson – Lova att du väntar i gathörnet på mej, på Folk & Rock i Lund. Vår skolbuss stannade i stan och jag gick in i skivaffären på vägen hem. Minns att jag stod och tittade en stund innan jag valde. 1991.

3 svar på ”Skivminnen


 1. Backstage på Folk o Rock, skivaffär men inte häruppe just då i alla fall. Kanske kan den duga ändå.

 2. Jag hade turen att bli placerad som prao på Julius Platthandel. Vid något tillfälle var min lärare där och fångade detta på bild som jag sedan fick. Jag kommer fortfarande ihåg vilka aktuella skivor som stod i hyllan för exponering (man ser en skymt av dem i bilden): Donald Fagen ”The nightfly”, Dire straits ”Love over gold”, Eva Dahlgren ”Tvillingsjäl”, Peter Gabriel 4, Billy Joel ”The nylon Curtain”.

  I samband med denna Praoperiod fick jag även jobba på en konsert med Motörhead och uppleva livet bakom rockkulisserna. Det var en ganska omvälvande upplevelse. Någon vecka senare började jag spela i mitt första band.

Kommentarer är stängda.